Musikanterna mötte juryn
Monica Kaija värmde upp i ett av de ljudisolerade rummen innan provspelningen.
Foto: Björn Westerdahl /Försvarsmakten
Luften i den stora provspelningshallen dallrade av spänning, nervositet och ljudvågor från välpolerade instrument när ungdomar från hela Sverige möttes för att provspela inför Försvarsmusikcentrums jury.
- Konkurrensen är hård, sa Monica Kaija från Uppsala.
Monica Kaija är en av 152 musiker som slåss om de 30 eftertraktade platserna i Arméns musikkår och Livgardets dragonmusikkår. Utbildningen till musiksoldat är elva månader lång och innehåller både grundläggande soldatutbildning och många sena kvällar framför notstället. I år har rekordmånga sökt till Försvarsmusikcentrum, runt 150 jämfört med fjolårets drygt 100.
Carl David Österberg vill bli antagen till musiksoldat så att han kan få in rutin på sitt spelande och knyta kontakter för framtiden.
Foto: Björn Westerdahl /Försvarsmakten
- Jag tror man blir väldigt bra på sitt instrument om man kommer in här. Då kommer man ju att spela och träna varje dag, sa sökanden Carl David Österberg.
Varför söker du hit?
- På min fritid spelar jag i ett popband, ett marschband, en musikkår, en orkester och ett storband. Men det blir ganska rörigt. Om jag blir antagen hit kommer jag att få in en bättre rutin.
Lasse Johansson från Orsa i väntrummet utanför ett av provspelningsrummen.
Foto: Björn Westerdahl /Försvarsmakten
"En drömkomposition"De som blir antagna till musiksoldater tränar tillsammans med fast anställda proffsmusiker tills de är så skickliga att de kan uppträda offentligt - både på slottet och ute i landet.
- Jag är ganska aktiv. Att göra lumpen och samtidigt få spela musik skulle vara en drömkomposition för mig. Om man kommer in här får man ju kanske spela på kronprinsessans bröllop, sa Monica Kaija.
Disciplinen, perfektionismen och scenvanan som följer i utbildningens spår lägger en god grund för de som vill fortsätta med musik efter muck.
- Man får nog bra självförtroende när man spelar inför kungen. Om jag blir antagen tänker jag söka vidare till musikhögskola eller folkhögskola när jag är klar, sa Carl David Österberg.
I mitten av april får de sökande besked om de kommer in eller inte.
Björn Westerdahl
Fett coolt! Förövrigt var det en underbar bild på dig när du står med din trumpet vid fönstret.