Besök
Götteborg
Göteborg var igår kväll Sveriges vackraste sommarstad. Det var ljummet och en orange sol som sken igenom lövverket på alla bokar så att de liksom lyste. Då satte jag mig ner högt uppe på mormors berg och blickade ut över hela staden. Jag såg Liseberg, jag såg Sanktas, och jag såg Ullevi där Iron Maidens scen stod uppställd.
Imorgon går jag, Annika och Claes upp på berget där vi kan höra hela konserten. Har mormor en hyfsad kikare räknar jag även med att vi ska kunna se karlarna ganska bra.
Gött
Uppdatering
Hemma bra
Finland...
Vad jag inte tycker om med Finland:
1. Det ser nästan ut som Sverige, men bara nästan. Därför känns det som att man borde känna sig hemma, ändå gör man det inte.
2. Alla dessa människor i träningsoveraller. Ofta matchande för äkta makar.
3. Alla vägar som inte leder någonvart.
4. Mjölkört och rallar-ros (jag skiter faktiskt i om du inte vet vad det är. Det finns floror) i vartenda dike.
5. Solnedgångarna som inte är lika fina som de brukar.
6. Ingen talar svenska.
7. Jag träffar inte en käft i min ålder.
8. Det är helt platt. Värre än Skåne.
9. Husen är slitna.
10. Jag finns här.
Jag känner mig lite ensam helt enkelt, är det så konstigt? Jag är van att ha svårt att få tiden att räcka till för mig själv eftersom det alltid finns någon annan som vill ha mig.
Kod röd, kod röd! - tristesss
Gå
Springa
Spela trumpet
Läsa
Hitta på namn jag tycker om
Hitta på rytmer och musikaliska fraser jag tycker om
Försöka älska den uråldriga elorgeln (men det blir nog för svårt)
Lyssna på min iPod Kaijan Ulf
Prata lite med farmor
Nu har jag faktiskt haft turen att ha tillgång till bibliotek och dator TRE gånger under veckan, så jag borde väl inte klaga. Men igår blev plötsligt allt tråkigt, och nu saknar jag er, mina fantastiska kompisar. Jag muntrar upp mig med att jag får leka med Emma (med flera, förhoppningsvis) och gå på födelsedagskalas under de två dagar jag är hemma före avgången till Göteborg. Ett litet rep med bandet vore också ljuvligt.
Tusk. Nu ska jag gå och köpa skivor och DVD-filmer!
Momma, das Finne
Igår kväll satt vi och fikade*, och faster Anne var och hälsade på. Vi satt och pratade om någonting på svenska, och så sa Anne "...blablabla femton blabla...". Då log min farmor och sa viisitoista, vilket betyder just femton. "Osaa ko sinää laskea ruotsissa?", frågade jag på knackig finska med ännu knackigare stavning. Jag frågade alltså om hon kunde räkna på svenska, för min farmors och farfars svenska ordförråd är mycket (!) klena.
"Jooo", svarade hon och låtsades vara mycket förorättad.
"En, två, tree (intensivt och lite aggresivt började hon räkna med sin ljusa röst), fyyra, fem, sex (vi satt med ett par få decimeter mellan oss) sjy otta (ögonkontakten bröts inte för en sekund) nio tio (hon accelererade så att det gick fortare och fortare) ElvaTolvTrettonFjorttonFemttonSeksttonSyutton (nu var det riktigt aggresivt och gick i ett rasande tempo) AarttonNittonSJYYGI!!!
Jag var som helt förhäxad av henne, och faktiskt lite skräckslagen också. När hon var klar skrattade jag som jag nästan aldrig hade skrattat. Det var illa, kan jag berätta. Svårt att få luft. Då fortsatte hon att räkna en bit till. Kramp! Ömsom fissigt, ömsom "högst förorättat" började hon då rabbla några andra ord, typ "genast" eller vad det kan ha varit. "Tacksså mycke". Jag skrattade så mycket att jag fick gå ut. När jag väl kom tillbaka sa hon att Paapa nog också kunde räkna ganska bra på svenska. "För han har spelat så mycket BINGO", förklarade hon.
Min farmor, min Momma, är världens sötaste. Hon är så busig och snäll och sjunger så fint, så fint! Alltid lika go och glad. Kramas alltid med lika våldsamt mycket kärlek. Fantastiska kvinna!
Puss på alla, men mest på Momma!
*Det blir mycket fika här i Finland. Matschemat är följande:
Frukost storlek stor (mat+gröt)
Fika
Fika
Middag
Fika
Fika
Kvällsmat
Foppa + Farmor = sant
Pappa gav dem till henne.
Vad tycker jag om detta?
Foppatofflor är fula...
... men de är ju sköna och lätta,
så kanske kan jag tillåta det.
Men bara för att hon börjar bli gammal.
Momma är bäst.
Foppatofflor är sämst.
En estetisk gosse hälsar:
Får man en sådan hälsning när man loggar in på MSN blir man ju glad. Även om man är i Finland (alias Muminland). Kiitos!
Mamma Mia, vilken härlig mamma Helena!
Tidigare har hon alltid fyllt år den 13 juli, men ibland har nöden ingen lag. Jag skulle ju ta mig till Finnelandet (där jag sitter nu på ett bibliotek i Vaasa) den 12, så vad ska man göra? Inte kan hon klara av att fylla år utan mig? Nej, precis.
Alltså, jag och Isabelle överaskade Hanna med scones och sång på sängen, fredag morgon. Hu så glad hon blev, och den här gången sov hon inte räv (inte heller röv, vilket jag av misstag råkade skriva först).
Ut till garaget tog vi oss, och där åt vi födelsedagsscones och fuktsallad med glass meda vi såg på våra vänner från Orange County. Ben, han Kunde inte så mycket längre, men någon (jag minns inte vem) har ett Marsvin. Hå-hå, ja-ja.
Helena den Fantastiska bjöd oss på allt möjligt den dagen. Hon bjöd på insläppning på mogonen, hon bjöd på en väldigt god födelsedagsmiddag, men framför allt bjöd hon på LIST! Jag och Isabelle hade nämligen planer för Hanna på kvällen, och vi ville ju inte att Hanna av misstag skulle sabba dessa. Med vår vanliga tur var detta precis vad Hanna tänkte göra, för hon hade planerat att äta middag med sina kompisar. Tack och lov hade vi invigt mamma Helena i våra planer, så hon ringde i smyg till Hannas kompisar och avbokade Hannas middagsplats. Tack Helena!
Med detta hinder undaröjt kunde vi nu ta med Hanna på en drömkväll. Hon fick se "Mamma Mia" på premiärdagen! Popcon och dicka ingick! Lyllos Hanna. Och oss i och för sig, för jag och Isabelle följde självklart med henne, alla iklädda klänningar för glamourens skull. Där mötte vi även Mathilda (som tog körkort samma dag - grattis!) och Julia Gulia. Glädjande. På samma bänkrad satt även Martins mamma och hans syster Mia. Mamma Mia! Trallala...
Äh, allt blev bra, och vi var lyckliga. Bussresan hem var fantastisk. Dagen aslutades med ännu lite garagemys, och sedan var det dags att gå hem och packa.
Flickor, hoppas att ni hade det lika fint som jag, och Hanna... Grattis! Och Gattis igen, men för den 13, den här gången. Villken tur att du finns! Kraaaaaöujhm!
Ja men visst må han leva
Bäst var:
Morotskakan med pecannötter
Andra biten oxfilé jag tog
Klyftpotatisen
Diskussionen om farmliden (självklart kom även bakliden med...) och avliden
Sällskapet
Mer födelsedagar åt folket, och som av en händelse fyllde någon år även dagen efter...
... onsdag går jag ut och vankar...
Jag fick det stora nöjet att fika med herr Anton och hans röda (eventuellt hade de en annan färg, men de kändes åminstone röda) hängslen. Vi höll oss på Hugos, och som alla vet är det ett fatastiskt ställe, något som de återigen bevisade. Dagen till ära kunde man för 15 riksdaler (okej, kronor) fylla en capucchinokopp med så många jordgubbar man ville. Jag och Anton byggde varsitt vackert torn. För egen del fick jag även en prisanpassad bit morotskaka för 10 spänn (okej, kronor) och två stora koppar kaffe. Änt, han tog likaså två koppar kaffe, men ser du, morotskaka tog han inte. Nä, Anton tog en russinkaka, och så var det bra med det.
Väl hemma var det bara till att åka iväg igen. Det var dags för den efterlängtade BIL-BINGON!
Egetligen var det ju tänkt att Isabelle och jag skulle cykla dit, men planer kan ju ändras. Vi beslutade oss för att bara cykla hem, så mor (snäll som hon är) skjutsade oss och prylar till Vattholma, bilbingons metropol. Väl där satte vi oss mitt bland alla bilar. Vi köpte våra lotter, satte upp parasollet, plockade fram picickorgen och satte oss till rätta i våra campingstolar. Yä. Det här var livet.
När vi satt där som bäst fick vi en vän. Han var brun och go som en peppakaka, och han höll sina tumma för oss. Bätte vän kan man väl inte få?
Bingoutroparen kom igång, hans 21, 31 och 41 underhöll oss, men något som inte underhöll oss var att vi bara fick lyssna till andras tutande. Varför fick inte vi bingo?
Pausen kom, och vi fick läkerol av vår nye vän.
Pausen tog slut, och plötsligt under "rövaren" hade Monica bara ETT nummer kvar i sin bingoruta. 33.
Hjälp.
Trettiotre - trea, trea!
Shit! Kör, kör, skynda dig!!!
Nu plockade de små kvinnorna upp vasitt instrument som de hade haft i rockärmen likt ett ess. En fanfar, ful som få, ljöd över grusplanen, och strax kom vår vän (en annan vän än pepparkakan) nummerkontrollanten för att kontollera våra nummer. Efter flera om och men visade det sig att alla nummer fanns och att vi va de enda (!) vinnarna. Därmed fick jag och Isabelle 2000 kr som vi delade sinsemellan. Yä!
Bra dag, inte sant? Det kommer flera sådana!
Dónde están ö, v, r y n?
Och pltsligt upptäcker jag hu dåligt mitt bibliotekstangentbord är. Ö, v, r och framför allt n tycks fattas mig stundvis. Hoppas att ni har översikt med detta. Jag hamrar lite hårdare på de små knapparna som kompensation, och gubben brevid mig har redan nu, på inläggets sjätte mening, börjat snegla mot mig. Han ser inte allt för gillande ut...
Hur som helst, veckan har varit fin, så den har man chans att läsa mer om. Bilder till både det ena och det andra kommer upp när jag åter skådar ut över Sveriges sköna landskap (bilderna ligger på datorn där hemma). Håll till godo med lite text tills dess.
Tuss!
Summertime
Vad är det bästa med sommarlov?
Svar: Man hinner träffa människor (eller djur... eller vad man nu vill) och göra saker som man tycker om.
Till exempel kan man ägna en kväll åt att tillsammans med två kära gamla vänner se på triss i skräckfilm. Det är något man kanske inte så ofta gör, för det brukar alltid finnas någon (oftast flickor) som starkt är emot singel i skräckfilm. Triss blir då rent skrattretande att försöka få till stånd. Men inte nu. Summer joy.
Till exempel kan man ägna en dag åt att sitta på ett tak. Man kan äta massa kakor och diskutera favoritmultiplikationstabeller med gamla godingar. Det hela kan bli så trevligt att man vid nedklättring inser att klockan är två timmar mer än man först trott. Tiden kan flyga. Till skillnad från oss. Vi klättrade. Summer joy.
Bom, bom, bom, nu kommer texten till en fantastisk låt (om man kan melodin, för texten är egentligen rätt dålig). Detta är för er som vill sjunga en trudelutt. Annars skulle jag skippa resten av inlägget om jag var du. Hej hopp!
Summertime
Summertime,
And the livin' is easy
Fish are jumpin'
And the cotton is high
Your daddy's rich
And your ma is good lookin'
So hush little baby
Don't you cry
One of these mornings
You're going to rise up singing
Then you'll spread your wings
And you'll take to the sky
But till that morning
There's a'nothing can harm you
With daddy and mammy standing by
Summertime,
And the livin' is easy
Fish are jumpin'
And the cotton is high
Your daddy's rich
And your ma is good lookin'
So hush little baby
Don't you cry
Planer
Jag känner en Båt.
Jordgubbe på den! (Jag har förresten hört att man ska bli väldigt kissnödig av jordgubbar. Stämmer?)
Instruktör på Band Camp Ralingsås
Musikläger 2008 i Rallingsås/Aneby var en härlig vecka utan bad, men full av så mycket annat att jag inte kan klaga.
Massa skåningar. Skånskan var den nya åmålskan på lägret, kan vi säga.
Rubriks kub dominerade.
Klent med bus. Men åtminstone lite parfymspray av damer i ett herrum.
Vattenkrig, storlek stort. Tjejer mot killar. Vinst till tjejerna...
Fotbollsmatch Skåne mot Sverige. Sverige vann, så... Skåne är en förort till Sverige! (men enligt skåningarna blev resultatet oavgjort, 1-1)
Kaj. Tam Kaija som sprang runt och åt och bajsade. Fick mot sin vilja lära sig flyga. Snyggkusinen i släkten!
Lill-Karis och lill-Tano gick i syskonens fotspår och anlände till Lägret med stort L.
Ledarfika om kvällarna. Kex, ostar, nybakat bröd, jordgubbar, vindruvor. Jajjebulle!
Tjugo snygga trumpeter. Coola som få och bäst på allt. Hehe... Tre av dem var "mina" i lillorkestern, och jag föll för dem med dunder och brak. Charmiga och lättunderhållna.
Brännbollsmatchen ledare mot deltagare. Gissa vilka om vann? Ledarna, förstås med buller och bång!
Lasse gick i ringen, Ooooo (en prickig häst) gick ut på fest en lördagskväll på stan, och många blev köttfärs. Ringlekarna var populära som aldrig förr.
Jag fick veta att Alingsås var Potatisstaden. Deras största staty föreställer Jonas Alströmer, mannen som införde potatisen i Alingsås. De har även en potatisfestival och en potatisakademi. Potatisprisutdelningar och potatisland har de också ett och annat av. Gött!
Björn var en mycket söt flicka. Vacker som en dag, även om det var kväll. Trumpet spelade han också.
Två av ledarna var inte fullt så söta som flickor.
Skåne, även kallad Gustav, var där. Han var en av de sista jag minns från mitt tårdrypande "sista läger", och nu var han en av de första jag träffade på mitt första läger som ledare. Även han trumpetare, och söt som en kanelbulle var hans lillasyster. Hoppas att även hon går i broderns fotspår!
Göran var min übermysige trumpetinstruktörskollega. Han är lurig och bra. Bäst.
Per-Erik var klarinetternas instruktör. Han hade en hopfällbar cykel.
En kille som spelade fagott i äldsta orkestern spelade ett stycke som hette Simon (?). Det kommer bli ett av mina liveminnen med guldsnöre runt!
Fick höra några av mina egna bus berättade för mig. "Jasså, minsann?" sade jag då och log stort inombords. F1 har blivit lägerlegender som överlevt i åtminstone tre år!
Ankan (Andreas?) var bättre än mig, Lovisa och Arild på skånska.
Mina småtrumpeter höll till slut ut de punkterade halvnoterna på avslutningskonserten.
Sista natten gick deltagarna och lade sig för att åtminstone få några timmars sömn. FÖRE mig och Jocke. Aja baja!
Söta människor. Kärlek. Kramar. Skratt. Tokiga ungar. Mogna. Inte fullt så mogna. Musikaliska. Ambitiösa. Chill. Yä!!! Åker nog tillbaka nästa år om jag är arbetslös. Hoppas att jag får med mig några ur min gamla lägerklunga. Tuss, tuss.
Band Camp Ralingsås!
Det här har blivit ett inlägg som jag nästan inte ens vill publicera för att det är så luddigt och virrigt och yrigt. Ändå gör jag det, men du behöver inte läsa. Vill du ändå få ett hum om vad jag hittade på i Ralingsås så tänkte jag plocka ihop ett mer lättuggat inlägg nu. Tuss!
SMM:s musikläger skulle återigen besökas, nu för sjunde gången. Enda skilnaden var att jag nu var ledaren, the Boss, och inte en liten vilsen deltagare som var tvungen att springa uppe om nätterna.
Jag och herr Skoog slöt upp med en Lasse i Stockholm på söndag förmiddag, och sedan bar det av till Småland och sköna Ralingsås. Där fanns det nämligen en gård som väntade på oss. En gård med kycklingsallad och ett helt lass med små skåningar. Då träffade jag en gammal kärlek från min tid som lägerdeltagare, nämligen Skåne, även känd under namnet Gustav.
Som ledare var min uppgift att vara instruktör för dem som spelade trumpet. Det gällde att peka lite i noter, förklara tecken och spela med lite här och där. Chill on the grill helt enkelt! För att göra enkelt ännu enklare hamnade jag i yngsta orkestern hela veckan. Jag säger fjärdedelar inom en skalas intervall. I princip. Det var då man kunde önska att man hade fått sitta med och peka i äldsta orkestern. Lite Simpsons, Can can, James Bond och Tivolisatser att leka med. Men man kan ju inte få allt här i världen. Jag antar att de yngre hade större nytta av att man satt med, och då kunde jag få roa mig med att hoppa in lite på althorn ibland (vilket jag spelade under knappt ett år p.g.a. tandställning).
Jag var nog också den förutom Jocke som umgicks mest med deltagarna. Det var oftast väldigt kul, jag tror minsann att jag hade en liten fanclub till och med. Många sköna själar fanns där, och tre av dem satt som trumpetare i min orkester. Det var Eric, Philip och Alma. Alma var tokigast, och alla var jätteduktiga. Vackra små trumpeter. Eric var med sina nio år en av de allra yngsta där, och hans första trumpet var en Bach. Är det verkligen riktigt rättvist? Sliten och bucklad och uträtad, men fortfarande en Bach. Man blir ju lite avundsjuk. Trots sin ringa ålder var han jätteduktigt, och han fick mig att "dra ut triggern" på D och C#, för det gjorde han själv hela tiden. Inte kunde jag vara sämre, så nu är mitt vänstra ringfinger riktigt vältränat.
Hela veckan flöt på rätt snabbt som den alltid gör, och sista kvällen anlände med årlig kabaré. Denna hade flera "näjza" inslag:
Där var längdskjutning av Ahlgrens bilar från näsborrar.
Där var musik, där var vitsar framförda med rejäl känsla.
Där var sketch, och där var skånska för nybörjare:
Gustav och Björn från skåne anordnade med hjälp av en tolk en tävling som gick ut på att ha det bästa skånska uttalet. De valde alltså ut fyra offer, och jag var ett av dem. Hyggligt nog sa man att offren var lottade, men jag förstod bättre. Det var vi som var sämst som skulle fram. Ord som mölla, stolpa-per, guttan kräm och BALLE fick vi säga. Visste ni att alla skåningar har två ballar? De kan ha upp till tre, men då måste de vara pojkar. Balle är nämligen skinka. Man lär sig något nytt varje dag... Hur som helst vann jag inte, men jag hade några sköna trumpetare och andra snyggingar som röstade för mig angående uttal. Vann gjorde Ankan, och det var han värd.
Anka är en fågel, och en annan är kajan. En sådan hade vi på lägret, en egen lägerkaja som hette Kaj. Det var en avancering från mina tidiga läger då vi hade en uppstoppad mås som hette Mozart. Nu var där ett livs levande och väldigt tamt fjäderfä som tiggde mat dagarna i ända. Han satt på ungarna, och han sket på ungarna. Han matades av ungarna, och han klappades av dem. Allt gick enligt hans planer tills en dag. Barnen fick för sig att de skulle lära den nästan vuxne ungen hur man skulle flyga. Eftersom ingen av barnen kunde flyga själva valde de det näst bästa alternativet. De kastade ut honom från en balkong. Sedan hade Kaj inte en lugn stund. Han flög och flög och flög och flög. Matandet blev tråkigare och tråkigare, och utkastandet från balkongen blev roligare och roligare. Därför flydde han fältet sista dagarna, lagom tills han hade blivit placerad i yngsta orkestern på lägret. Ändå tror jag att han var glad att få träffa mig, vi Kaijor är ju trots allt släkt.
Avslutningskonserten var också najs. Mina bästa "moments" därifrån var flera än ett. Vi hade dels ett stycke som hette någonting med "rain" där en oboeist var stjärnan. Det var så stillsamt och finstämt att jag aldrig ville att det skulle ta slut. Ändå gjorde det så, och han fick välförtjänta och rungande applåder. En annan höjdpunkt var när mina småtrumpeter höll ut sina punkterade halvnoter i tre slag i både "You raise me up" och "Spectrum". Jag gillade också att gunga till och sjunga med i "We are the Champions" i andra orkesterns Queenmedley. Flera av treornas stycken var också roliga att lyssna på. Trumpeterna fick vara rejält snabbfingrade i "Rollercoaster", och James Bond måste man ju njuta en smula av. Guttan Kräm!
Några kortfattade höjdpunkter:
- Lill-Karis var där, hennes första och sista år. Hennes bröder har varit på dessa läger förut, så det kändes fint att se traditionen gå i arv.
- Tano var där under måndag förmiddag för att lämna av lillebror lill-Tano. Glädjen var stor att se henne. Tankar på att kidnappa henne och placera henne som instruktör fanns helt klart.
- Det var ovanligt mycket ringlekar och kramande i år. Gött.
- Jag slapp gråta sista dagen, jag hade ju redan varit på mitt sista läger för två år sedan.
- På torsdagskvällen var det ett redigt vattenkrig. Som jag önskade att jag fick vara med, men det hade varit en dum idé eftersom alla älskar att dränka ledare. Så vad är väl en bal på slottet? Tjejerna vann för övrigt mot gossarna!
Något som jag dock tycker kan förbättras till nästa år är sista natten. Nu slutade det med att jag och Jocke var de som stannade uppe längst. Om man räknar bort fyra jokrar som jag utan någon större faktabasering antar var vakna längre. Resten av lägret sussade sött ett bra tag innan vi gick och la oss någon gång efter tre. På mitt sista läger gjorde vi rosa chokladbollar och byggde Uppsalas stadsdel Gottsunda i Lego. Men jag har förhoppningar om bättring till nästa år, för då är toppskiktet ett år äldre och tåligare. Låtom oss hålla tummarne!
Zzz
Natti, natti, alla tokar och tokor!
Hello
Midsommar var hur som helst en höjdare. Den tillbringades med den gode Lindmark, hans släkt, deras vänner och våra vänner (i form av Siri, Julia, Mathilda, Andrea och Jonas - the trumpet guy). Små grodor (runt en liten midsommarstång... den gick av när den skulle resas, så det slutade med att den blev drastiskt mycket kortare och ganska plus-formad, +), utsökt mat och fika i mängder, lite bad på det och en tripp till öregrund som var ganska B var väl det mesta som jag hann med. En rejäl midsommar helt enkelt. Fast bättre. Kanske den trevligaste någonsin. Vackra, vackra människor, och gulliga, gulliga släkt!
Nu avbryter vi drastiskt och övergår genast ett nytt inlägg om (tam-ta-daa) ett musikläger! Kaj, kaj!