Mjölk, ost, kalvdans, filmjölk, yoghurt, messmör, keso...

Du kanske trodde att du visste hur länge man kan prata om mjölk. Tro mig - det gör du inte!
I och med att Skrapan har sin årliga naturvetarvecka för sina naturtvåor denna vecka, så får vi åka runt och lyssna på föreläsningar på olika ställen i närheten av skolan. Idag fick vi åka till SLU och lyssna på en föreläsning om mjölk.
Tro mig, N2b är nu experter på mjölk. Vi vet vad som händer med mjölk om den står för länge, vi vet vad som skiljer fjällfil från vanlig fil. Vilka mejerier som finns i Sverige vet vi också, även vad messmör är baserat på. Tro't eller ej, men vi vet till och med varför det bara är cirka en femtedels fetthalt i hästmjölk jämfört med i rådjursmjölk. Att sälmjölk består till 50% av fett kommer kanske som en överraskning för dig? Det beror på att du inte går i N2b!

Föreläsningen var beige. Något som däremot blev färgglatt var min, Jennifers och Mathildas färskost som innehöll alla kryddor vi kunde hitta. Den blev godast av alla, för ja, vi fick göra vår egen färskost. Mumma! Det gjorde besöket värt sin möda!

Mjölk till er alla, utom till Ebba (som faktiskt inte dricker mjölk)!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback